עו"ד אדיר בנימיני
סגן ראש העיר
עיריית נתניה
מאמרים בנושאים מוניציפליים ומשפטיים
כאן תמצאו לקט של מאמרים העוסקים בשלטון המוניציפלי בישראל בכלל, ולגבי המתרחש בנתניה בפרט. אין זה סוד שההסדרים הנורמטיביים בכל הנוגע לשלטון המקומי בישראל כיום, אינם אופטימליים, ויש בכך גם כדי להשליך על המתרחש בעיריית נתניה. נדרשתי לכך בלא מעט מאמרים שפרסמתי בעבר, וכאן ריכזתי ועדכנתי את אותם המאמרים וטורי הדיעה
הצורך ברפורמה במעמד מבקר הרשות המקומית
מאמר זה נכתב במקור במהלך חודש מאי 2010 וזאת בעקבות פסק דינה של כב' השופטת נגה אהד, מבית המשפט המחוזי מרכז, בעניינו של מבקר עיריית טבריה. פסק הדין והאמירות המופיעות בו רלוונטיות לשלטון המקומי בכללתו, בדבר הצורך לערוך רפורמה ולחזק את מעמדו של מבקר העירייה
בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי מרכז (כב' השופטת נגה אהד) בעניינו של מבקר עיריית טבריה, בנימין אליהו, התחדד הצורך לבחון מחדש את מעמדם המקצועי של מבקרי הרשויות המקומיות, וזאת במטרה לחזק את מעמדם וכפועל יוצא מכך גם את אי תלותם בגורמים הפוליטיים ועובדי הרשות האחרים, נשוא דו"חות הביקורת שלהם.
מעמדם של מבקרי הרשויות המקומיות מסודר כידוע על ידי פקודת העיריות [נוסח חדש], התשכ"א-1965 (להלן: "פקודת העיריות") ותפקידו העיקרי של מבקר הרשות הוא לחקור ולדרוש את פעולותיה של הרשות המקומית, ולוודא כי פעולות אלה אכן נעשו על פי החוק ותוך שמירה על טוהר המידות ועקרונות היעילות והחיסכון. למבקר יש סמכות לערוך ביקורת בכל תאגיד, מפעל, מוסד, קרן או גוף אשר העירייה משתתפת בתקציבם השנתי כדי יותר מעשירית לגבי אותה שנת תקציב או משתתפת במינוי הנהלתם, ואחת לשנה עליו להגיש דו"ח ביקורת אשר כולל סיכום פעולות הביקורת שערך ומן הסתם פירוט הלקויים שנמצאו והמלצות למניעת הישנותם. לאחר הדיון בדו"ח במועצת העירייה מתפרסם הדו"ח לציבור.
מבקרי הרשויות המקומיות השונות נתונים תחת סוג של "דואליות נורמטיבית" (אם להשתמש במושג שאול מפיו של אהרן ברק בהקשר אחר), שכן מקצועית הם כביכול אמורים להיות בלתי תלויים (תוך שיתוף פעולה מקצועי עם האגף המיוחד לביקורת ברשויות המקומיות הפועל במשרד מבקר המדינה[1]), אך מנהלתית הם עובדי עירייה לכל דבר. מצב זה הביא לא אחת לקריאות (בעיקר מצד מי שאיישו את ספסלי אופוזיציה ברשויות מקומיות), להגדיר מחדש את מעמדו המקצועי של מבקר הרשות, במטרה לחזק את מעמדו הבלתי תלוי במנגנון העירוני, ואולי אף להכפיף אותו מקצועית למבקר המדינה.
שאלת מעמדו של מבקר הרשות המקומית עלתה כאמור, ובמלוא עוזה, בפסק דינה של כב' השופטת אהד בעמר"מ 13028-04-09 בנימין אליהו נ' עירית טבריה (ניתן ביום 11/03/2010), במסגרתו התקבל ערעורו של מבקר עיריית טבריה על פסק דינו של בית הדין למשמעת של עובדי הרשויות המקומיות, שהרשיעו במספר עבירות משמעת והורה בין השאר על הדחתו מתפקיד מבקר העירייה.
בפסק הדין הארוך, המקיף והיסודי נדרשה כב' השופטת אהד בין השאר למעמדו המיוחד מחד, אך הבעייתי מאידך של מבקר העירייה, ולאותה דואליות נורמטיבית במסגרתה מוגדר המבקר כעובד רגיל הכפוף לראש הרשות ולמנהל הכללי כמו כל עובד עירייה אחר, אך בד בבד נקבע גם בחוק שעל מנת להעבירו מתפקידו יש צורך ברוב של 75% מחברי המועצה [סעיף 171(ב)(2) לפקודת העיריות]. מטרתו של הסדר נורמטיבי זה הוא לאפשר למבקר העירייה לעמוד על "קרקע יציבה", מבלי שכל דו"ח ביקורת שלילי יזרז את העברתו מתפקידו, אולם כל בר-בי-רב שאי פעם בא במגע קרוב עם התחום המוניציפאלי יודע שגם "שטר ביטחון" זה אינו בעל ערך רב במיוחד, שכן הקואליציות בחלק ניכר מן הרשויות המקומיות הינן קואליציות רחבות ביותר, לעיתים אף מקיר אל קיר, או קרוב לכך, וראש הרשות יכול בנקל לגייס רוב להדחת מבקר אם רצונו בכך.
דורשי רשימות הביקורת טוענים כי המצב מביא לכך שמבקרי הרשויות "לא מעיזים" במרבית הערים "לחצות קווים אדומים", ודו"חות הביקורת אינם מן הסוג שיכולים להניע בדרך-כלל את אמות הסיפים.
פרשת אליהו היא חריג לתופעה זו, ודוגמא דווקא למקרה בו מפלס המתחים בין ראש הרשות לבין מבקר העירייה הגיעו לרמות כאלה, שהאחרון הועמד על ידי הראשון לדין משמעתי, מבלי שנושא הגיע למדוכת מועצת העיר, שהיא כאמור הגורם אותו המוסמך להעביר את המבקר מתפקידו. כל זאת בהתבסס על הוראות סעיף 171(ה) לפקודת העיריות הקובע כי ההסדרים הנורמטיביים בנוגע למינוי מבקר והעברתו מתפקידו, אינם גורעים מסמכות בית הדין המשמעתי של עובדי הרשויות המקומיות לדון אותו משמעתית.
אפשרות זו "לעקוף" את המנגנון המיוחד שאמור לספק הגנה למבקר העירייה (הדרישה לרוב מיוחד), שאף היא כאמור חלשה ורופסת, בעצם רק מחזקת את המסקנה בדבר הצורך לערוך רביזיה שתחזק את מעמדו של מבקר הרשות המקומית.
כב' השופטת אהד נותנת את דעתה בעניין ומציינת בפסק הדין כי מעמדו של מבקר פנים ברשות מקומית הוא "מעמד בעייתי". כל זאת מכיוון ש"המבקר עובד הרשות מן המניין, מועסק על ידי בכיריה, נמצא בקשר יום-יומי עם נשואי ביקורתו, כשמעשי הרשות, התנהלות הרשות, מעשי ראש הרשות, מעשי נבחרי הרשות, עוברים תחת עיניו הבוחנות של מבקר העירייה, ונמצאים בבסיס דו"ח הביקורת, אותו עליו להגיש בתוקף תפקידו לראש הרשות ולחברי המועצה. זאת להבדיל ממבקר חיצוני, כדוגמת מבקר המדינה, שאין לו את הקשר היום-יומי הבין-אישי במקום המבוקר".
השופטת אהד נגעה בהקשר זה גם באספקט הפוליטי המקומי ומציינת כי "מבקר הרשות המקומית פועל בתוך גוף פוליטי, ולדו"חות הביקורת שלו המתפרסמים ברבים השפעה אפשר לומר ישירה על נושאי המשרה בעירייה המהווים חלק מהזירה הפוליטית המקומית. על אף רגישות זו, המחוקק, כאמור, לא שת ליבו לאפשרות לפיה, יכול ראש העיר לנצל סמכותו על פי חוק המשמעת, המפקיד בידו סמכות להורות על חקירה משמעתית נגד מבקר, ולמנות תובע משמעתי לעניין ספציפי" (הדגש הינו במקור – א.ב).
לסיכום סוגיה זו מציינת כב' השופטת בפסק הדין כי סמכות להעמיד מבקר רשות לדין משמעתי "עלולה להוות סכנה ממשית למוסד הביקורת בכללותו שכן ראש העיר, הוא הגורם המבוקר, מופיע בו זמנית בשלושה כובעים - המתלונן, החוקר והתובע, וקיים חשש שיעשה שימוש בסמכויותיו אלה, כדי לנגח או, לפגוע במעמדו של מבקר העירייה העושה מלאכתו נאמנה, ודו"ח ביקורת שכתב היה לצנינים בעיני ראש העיר". לאור זאת מסיק בית המשפט את המסקנה כי על ועדת המשמעת להיות ערה לכך שקובלנה כנגד מבקר הרשות נועדה אולי "להתגבר על המשוכות הגבוהות שהציב החוק", לצורך העברת המבקר מתפקידו, מסיבות שאינן קשורות לתפקודו התקין.
מסקנתי האישית מכל האמור הינה שיש מקום לשקול עריכת רביזיה מלאה וכוללת בתפקידו של מבקר הרשות המקומית, שתנטרל אותו עד כמה מאותן השפעות פוליטיות מקומיות, וזאת על ידי הכפפתו המלאה למבקר המדינה.
אני מודע לכך שלמהלך כזה יכולים להיות גם חסרונות מסוימים, שכן היום משרד מבקר המדינה עורך בלי כל קשר גם ביקורת רנדומאלית ברשויות מקומיות שונות (באמצעות האגף המיוחד לביקורת ברשויות המקומיות), וביקורות אלה הניבו לא מעט דו"חות ביקורת חשובים, ואם מבקר הרשות יהיה כפוף באופן מלא ויהיה כביכול חלק מאותו אורגן אולי לא תהיה כל הצדקה לערוך בעתיד דו"חות ביקורת מקיפים מטעמו של משרד מבקר המדינה.
בין אם כך ובין אם אחרת פסק הדין בעניינו של אליהו מחייב עריכת רביזיה ובחינה מחודשת של המצב הקיים, ולכל הפחות לבחון עריכת שינויים בהסדר הנורמטיבי הקבוע בסעיף 171(ה) לעיל, ולמצוא דרכים כיצד ניתן לחזק את מעמד מבקרי הרשויות המקומיות באופן שימנע הישנות מקרים כגון אלה בעתיד.
עו"ד אדיר בנימיני
חבר מועצת עיריית נתניה
[1] יצוין כי מסמכויותיו של מבקר המדינה היא לבקר גם את תפקודו של מבקר הרשות המקומית.
פורסם במקור באתר לוקל:
http://www.local.co.il/netanya/70982/article.htm
ביטול אגרת השמירה בעיר חולון
מאמר זה נכתב במקור לבקשת העיתון "קול השרון" בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בעניין אגרת השמירה בעיר חולון, בראשית שנת 2010 עם פרסום פסק הדין
בית המשפט הגבוה לצדק קיבל חלקית את עתירתם של מספר חברי מועצת העיר חולון והורה על ביטול חוק העזר "שירותי שמירה וביטחון", שבגינו גבתה העירייה היטל מיוחד מתושבי העיר. בית המשפט קבע כי העירייה מוסמכת על פי פקודת העיריות לשמור אך ורק על "הסדר הציבורי", ושרות זה צריך להינתן לתושבי העיר כדבר שבשגרה. ומכאן, שלא ניתן לגבות אגרה נפרדת ונוספת עבור "שירותי ביטחון" (מפני פעילות חבלנית), שזהו תפקיד המוטל על המשטרה וזרועות הביטחון.
מנתונים שהוצגו בפני בית המשפט התגלה כי שמונים אחוזים מהיקף הפעילות של סיירות הביטחון שהקימה העירייה, לא היו קשורים כלל לענייני ביטחון. השופטים לא חסכו ביקורת כלפי משרד הפנים על התנהלותו בפרשה, ובין השאר הם מציינים כי היה על המשרד לפעול להסדרת עניין הקמת הסיירת בחקיקה ראשית.
דומה כי הפרשה הזאת מלמדת אותנו עד כמה התבלבלו היוצרות בחלוקת התפקידים בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי; כך מצאו עצמם תושבי חולון משלמים מס עירוני נוסף על מיסי הארנונה השוטפים, ובעבור שרות אותו הם אמורים היו לקבל גם כך ממשטרת ישראל.
לא אחת ציינו ראשי ערים בישראל עד כמה הם מקנאים ברודולף ג'וליאני, שעשה סדר בעיר ניו-יורק הודות לכך שהמשטרה המקומית הייתה כפופה למרותו. ויכוחים רבים מתנהלים כבר מספר שנים בדבר הצורך בהקמת "משטרה עירונית" לשם אכיפה מוגברת של שלטון החוק ודאגה לביטחון האישי של תושבי הערים שלהם. יחידה מקומית כזאת תשים, לדעת המצדדים, דגש גדול יותר על אותן עבירות "קטנות" לכאורה, שהם למעשה "כאב ראש גדול" לכל תושב, באשר הן פוגעות ומשבשות את איכות חייו, כמו מפגעי הרעש והוונדליזם.
אין זה סוד שהמשטרה (בשל מדיניות האכיפה שלה), מעדיפה להשקיע את מירב המשאבים במקומות אחרים. לפיכך, יחידה שתהיה מנותבת אך רק למטרה זו תשפר ללא היכר את הסיוט הלילי הקבוע של אזרחים רבים. כשלעצמי אני בהחלט בעד הקמת יחידות משטרה מקומיות, אך הדבר חייב להיות מוסדר באמצעות הכנסת ומן הסתם יש להימנע ממצב בו עלויות המימון יושתו על תושבי הערים. עם כל הכבוד וההערכה הראויים, אספקת שירותי בטחון היא אחת מחובותיו של השלטון המרכזי, ויש אף כאלה הטוענים שזו החובה היחידה.
עו"ד אדיר בנימיני
חבר מועצת עיריית נתניה
שמות רחובות
מדיניות והחלפה
בעבר הבעתי לא מעט ביקורת על מדיניות "האופנתית" לקבוע שמות לרחובות בערים בישראל בכלל ובנתניה בפרט. לא הסתרתי מעולם את דעתי כי המדינות ההיסטורית בשטח הייתה ונשארה עדיפה בעיניי. כאן מופיע מאמר שפרסמתי במקור בשלהי שנת 2011 בנוגע לסוגיה הרגישה של החלפת שם של רחוב
בדיאלוג "קראטילוס" של אפלטון, מצוטטת דמותו של הרמוגנס כהאי לישנא: "כל שם אשר יתן אדם לדבר מן הדברים, זה שמו הנכון; ואם לאחר מכן יחליפנו באחר, ולא יקרא עוד לדבר בשם ההוא, הרי יהיה השם האחרון נכון לא פחות מהראשון", ומוסיף בהמשך כי "אין דבר שיש לו שם שבא לו מטבעו, אלא על פי הנוהג והשימוש של אנשים שקראו בשם זה והשתמשו בו" (1) י
יש הרבה אמת באמירה זו; דוגמא מאוד מובהקת ניתן למצוא שמות של ערים ואפילו מדינות ששמם הוחלף, ובמהלך הזמן הושרש השימוש בשם החדש, כמו למשל העיר קונסטנטינופול, שהפכה לקושטא וכיום מכונה בשם איסטנבול, או מדינת זאיר שהפכה בשנת 1997 ל"רפובליקה הדמוקרטית של קונגו" (בעבר כונתה: "קונגו הבלגית"). נכונים הדברים גם לגבי שמות רחובות; לוקח זמן להסתגל לשינויים, אבל עם הזמן הם נקלטים. נדיר לשמוע אנשים העושים עדיין שימוש בכינויים הישנים: "דרך חיפה" ו"דרך פתח-תקווה", במקום בשמות העכשוויים: שד' מרדכי נמיר ושד' מנחם בגין, בתל-אביב-יפו. ככל שהדבר נוגע לעיריית נתניה, נדמה כי קשה לומר שהלקחים מניסיונות לשנות שמות רחובות בעיר נלמדו. כבר התבטאתי לא אחת בעבר והבאתי בהרחבה את הביקורת שלי על האופן שבו בוחרים שמות בנתניה
http://www.kaktus.co.il/article.asp?chili=%E0%F7%E8%E5%E0%EC%E9%E4&typePo=1&iobty=6388
כמו כן, פרסמתי קטלוג מלא של שמות הרחובות בעיר, הממחיש את עוצמת הבעיה
http://www.adir-b.com/street-names.html
כשנשאלתי על כך לאחרונה על ידי התקשורת המקומית, בקשר עם הכוונה להחליף את שמו של רחוב ההסתדרות, השבתי כי נראה שעיריית נתניה שוב מסתבכת בניסיון להחליף שם של רחוב המבטא ערכים, שורשים היסטריים עמוקים וסמליות רבה. ניסיונות קודמים לשנות שמות של רחובות מסוג זה נכשלו, עקב התנגדות תושבים וגורמים בפוליטיקה המקומית. עוד עמדתי על אותה מגמה המסמלת שטחיות בבחירת שמות רחובות בנתניה, המביאה לבחירה בשמות של בעלי חיים, פרחים וצמחים. כאשר כבר שואפים להחליף שם של רחוב, עדיף כמובן, להימנע מהחלפת רחוב המסמל ערכים ובעל שורשים היסטוריים עמוקים. אין לי אלא לקוות כי נזכה לראות איזשהו היפוך במגמה המדאיבה הזאת.
עו"ד אדיר בנימיני
חבר מועצת עיריית נתניה
צילום: סטודיו ליאורית
________________________________________________
[1] אפלטון "קראטילוס" כתבי אפלטון כרך א' (תרגם: יוסף ג' ליבס), הוצאת שוקן (תשנ"ח-1997), עמ' 512
פיקוח עירוני וחוקי התעבורה
המאמר הזה פורסם במקור בחודש יוני 2010 בעקבות הצעת חוק שהוגשה בזמנו בכנסת, שמטרתה הייתה להסמיך פקחים עירוניים לצורך סיוע באכיפת חוקי התעבורה. הצעת החוק למעשה שילבה בין עיסוקיי הציבוריים בתחום המוניציפלי, לבין עיסוקי המקצועי כסנגור בתחום עבירות התעבורה
הצעת חוק חדשה מטעמם של חברי הכנסת זאב ביילסקי וחמד עמאר, שמטרתה להביא לתגבור מערך האכיפה של חוקי התעבורה בתוך מרכזי הערים באמצעות פקחי הרשויות המקומיות, הונחה בחודש מרץ האחרון על שולחן יו"ר הכנסת (פ/2317/18 ).
מטרת ההצעה כפי שמציינים מגישיה הינה "לתגבר את מערכת אכיפת חוקי התעבורה בתחומי הרשויות המקומיות, ועל ידי כך להפחית את מספר תאונות הדרכים כמו גם להביא לצמצום הפגיעה בילדים ובקשישים, המהווים כשליש מסך כל הקורבנות בתאונות הדרכים. אכיפה מוגברת באמצעות פקחים של רשות מקומית, שנמצאים בכל מקרה ברחובות שבתחומי הרשויות המקומיות ונחשפים במסגרת עבודתם לעבירות תעבורה רבות, תסייע למערך הבטיחות בדרכים תוך ניצול משאבים קיימים, ללא תוספת עלות תקציבית".
היוזמים מציעים לתקן את הוראות סעיף 77 לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "פקודת התעבורה"), כך שיתווסף לו תת הסעיף הבא: "פקח מטעם רשות מקומית, שהוסמך לכך על ידי השר לביטחון הפנים (להלן - פקח עירוני), רשאי להפעיל סמכויות הנתונות לשוטר, לגבי עבירות תעבורה שקבע השר לביטחון פנים בהתייעצות עם השר, כדי לאכוף את הוראות פקודה זו והתקנות מכוחה בתחומי הרשות המקומית".
ועדת התעבורה בלשכת עורכי הדין, בראשותו של עו"ד שי גלעד, דנה בהצעה וציינה כי המדובר ב"יוזמה מבורכת כדי להרחיב את האכיפה", בכפוף לכך, שפקחי הרשויות המקומיות יעברו לכל הפחות "הכשרה של שוטרים מתנדבים".
כשלעצמי, אף אני סבור כי המדובר ביוזמה מבורכת, אך יחד עם זאת, אני צופה קשיים רבים בדרך ליישומה בפועל, וזאת על רקע המבנה ההיסטורי של מערך העובדים ברשויות המקומיות, הכפופים לעוצמה הבלתי מבוטלת של ועד העובדים העירוני וההסתדרות.
בהיבט הזה נראת לי מעט נאיבית הקביעה המופיעה בדברי ההסבר לחוק כי החוק יסייע "למערך הבטיחות בדרכים תוך ניצול משאבים קיימים, ללא תוספת עלות תקציבית". ח"כ ביילסקי שעמד במשך שנים בראש עיריית רעננה, בקי ממני בעניינים מוניציפאליים, אך ככל שהדבר נוגע להתנסות האישית שלי בעיריית נתניה, אני חוזה שועדי העובדים וההסתדרות ידרשו תוספות שכר ושיפור תנאי העבודה של הפקחים העירוניים כתנאי לכך שתתווסף להם "מעמסה נוספת" בדמות רישום דו"חות תעבורה.
כעיקרון, כפי שציינתי, המדובר ביוזמה ברוכה, כבר כמה עשרות שנים שמשטרת התנועה נעזרת במערך שלם של אזרחים-מתנדבים, לצורך אכיפת עבירות תעבורה. לכן, אין שום סיבה שסמכויות שהוענקו לאזרחים מן השורה, לא יוענקו גם לפקחי הרשויות המקומיות, שהינם עובדי ציבור מן המניין.
אין ספק, ודבר זה יילקח בוודאי בחשבון, כי הדבר יאלץ את הפקחים העירוניים לבלות זמן בלתי מבוטל במסדרונות ובאולמות בתי המשפט לתעבורה, אשר אינם ממוקמים בהכרח בעיר בה מבוצעת האכיפה, להבדיל מבית המשפט לעניינים מקומיים הנמצא בקרבת מקום. יתכן שדווקא על רקע זה תגיע גם התנגדות מצדם של ראשי הערים ליוזמה החדשה.
עו"ד אדיר בנימיני
חבר מועצת עיריית נתניה
צילום: סטודיו ליאורית
[1] אפלטון "קראטילוס" כתבי אפלטון כרך א' (תרגם: יוסף ג' ליבס), הוצאת שוקן (תשנ"ח-1997), עמ' 512
המאמר פורסם במקור בבלוג המשפטי שלי בנענע10
http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=672963&blogcode=11844927