עו"ד אדיר בנימיני
סגן ראש העיר
עיריית נתניה
שמות הרחובות בנתניה
ניתוח משנת 2006 מאת עו"ד אדיר בנימיני - חבר מועצת העיר נתניה
שמות הרחובות בנתניה מתחלקים ל-3 קטגוריות עיקריות:
1) שמות אישים: רחובות על שמם של דמויות מראשית ההיסטוריה היהודית: מתקופת המקרא ועד לציונות והקמת המדינה.
2) שמות אתרים: רחובות על שמם של אתרים, אזורים גיאוגרפיים בא"י, מקומות וערים שונות במדינת ישראל.
3) חי וצומח: רחובות על שם בעלי חיים, צמחים ופרחים.
כאשר נבחרתי לשמש כחבר מועצת העיר, דרשתי להיות חבר בועדת שמות רחובות, שהיא בעיניי אחת הועדות החשובות ביותר מהרבה בחינות; בין היתר מההיבט התרבותי וההיסטורי.
כשלעצמי, סברתי כי מרבית שמות הרחובות מהקטגוריה השלשית (חי וצומח) הינם מיותרים, שלא לומר מעט סתמיים. אם כי יש לציין שיש בקטגוריה זו גם שמות יפים מאוד. אין לי ספק שישנם כאלה שיחלקו עלי, אבל לדעתי רחובות העיר צריכים להנציח, מעתה והלאה,יותר דמויות אוניברסאליות שתרמו דבר מה לאנושות בכלל. אישים דגולים שתרמו קצת יותר מכמה זנים של ציפורים וצמחים שועדת השמות העירונית לדורותיה מצאה אותם ראויים לקבל רחוב על שמם.
כאשר בעולם הרחב מנציחים למשל בערים כמו ברלין וניו-יורק את יצחק רבין המנוח ראש ממשלת ישראל, וקוראים על שמו רחוב כהוקרה והערכה, אין סיבה שגם בנתניה נצא קצת מהקונכייה הלוקלית העוטפת אותנו, וננציח גם בעיר שלנו דמויות שתרמו רבות לאנושות בתחומי המדע, המוסיקה, האומנות, הספרות ועוד.
דמויות אוניברסאליות:
עד כה מצאה ועדת השמות מקום להנציח מספר דמויות אוניברסאליות אותן ניתן למנות על פחות מאצבעות שתי ידיים: מרשל פייר קינג (גנרל ושר בממשלת צרפת), ג'ימס ג. מקדונלד (שגריר ארה"ב הראשון בישראל),ז'לבר פייר (שגריר צרפת הראשון בישראל), גארסיה ג'יארג גרנדוס (מדינאי מגואטמאלה), לורד ארתור בלפור (שר בממשלת בריטניה ואבי ההצהרה המפורסמת על שמו), טומש גריג מסריק (נשיאה הראשון של צ'כוסלובקיה),אלברט אינשטיין (מגדולי המדענים בכל הזמנים), סר וינסטונד צ'רציל(ראש ממשלת בריטניה במהלך מלחה"ע ה-2) וג'ון פ. קנדי (נשיאה ה-35 של ארה"ב).
חלק לא מבוטל מהדמויות המופיעות ברשימה (אולי מלבד חמשת הדמויות האחרונות), אינם מוכרים לקהל הרחב, כמו גם חלק לא מבוטל משמות האישים האחרים המונצחים בעיר.
באופן אישי ניסיתי לשכנע את חברי הועדה לאמץ מספר שמות של דמויות אוניברסאליות הידועות ברחבי העולם, כאלה שתרמו כאמור רבות לאנושות. בין היתר הצעתי שמות כמו המלחין הגדול לודוויג ואן בטהובן, הוגה הדיעות הצרפתי ז'אן ז'אק רוסו והפילוסוף היווני המפורסם סוקרטס. לדאבוני, ההצעה נדחתה על ידי מרבית החברים.
מהרוחות המנשבות בוועדה ניתן היה להבין כי מרבית חבריה יהיו מוכנים לשקול לקבל המלצות לאישים כאלה רק בתנאי שתהיה להן זיקה ליהדות. בעקבות זאת בכוונתי להציע שמות כמו זיגמונד פרוייד, גוסטב מאלר, ברטולד ברכט ופליקס מנדלסון.
בעלי חיים וצמחים שקיבלו את הכבוד:
רשימת בעלי החיים (ציפורים) שזכו לכבוד להיות מונצחים בשם רחוב על שמם על ידי עיריית נתניה כוללת את הברבור, הדוכיפת, הדרור, הזמיר, החסידה, השחף והתור. גם מקומם של הצמחים והפרחים לא נפקד וחלקם זכה לכבוד בהמלצת ועדת השמות העירונית. ברשימה זו ניתן למצוא לדוגמא את האתרוג, האירוסים, אירוס הארגמן, הגפן, הדליות, ההדס, ההרדוף, הוורדים, הזית, זהבית, החיטה, החצבים, החרוב, היסמין, הכלנית, הלוטוס, הלוטם, הלילך, הנרקיס, הפרדס, סיגלית, צבעוני, ציפורן, הרימון, הרקפת, השושנה, השעורה, השקד, התאנה והתמר.
נשים:
יש לציין כי מקומן של נשים חשובות ומשפיעות אינו נפקד בהנצחה, אולם מבחינה כמותית מספר הנשים המונצחות קטן בצורה משמעותית בהשוואה לתת-קטגוריות אחרות. בין הדמויות הנשיות ניתן בין היתר למנות את אסתר המלכה, דבורה הנביאה, דבורה בראון, לאה גולדברג, דונה ג'ראציה, גולדה מאיר, מרים הנביאה, חנה סנש, רות המואבייה ועוד. לאחרונה החליטה הועדה להנציח גם את שמה של המשוררת נעמי שמר. ההמלצה כבר קיבלה את אישור מועצת העיר.
על אף שהרשימה לעיל אינה רשימה מלאה של כל הנשים המונצחות בנתניה, זו תעודת עניות לעיר ולחברי ועדת השמות העירונית, ששמם של יותר צמחים ופרחים מצאו את דרכם להנצחה, מאשר נשים חשובות בהיסטוריה היהודית והאנושית בכלל. לא ברור לי כיצד שדמותה של אנה פראנק למשל, שיומנה תורגם לעשרות שפות ברחבי העולם, טרם הונצחה בשם של רחוב בעיר נתניה, וכמוה ניתן למצוא עוד מספר רב של מועמדות ראויות.