top of page

מדובר באחת ההלכות הראשונות בתחום המשפט המנהלי, שנקבעו על ידי בית המשפט העליון בישראל; הלכה אשר הייתה מאוד דומיננטית בעבר, אך קרנה ירד מעט בעשורים האחרונים לאור הסייגים שנקבעו, והן לאור הקושי שקיים לעיתים להוכיח השפעה של הדרג המיניסטריאלי.

 עיקרה של הלכת "עצמאות שיקול הדעת המנהלי" הינה שהפקיד הממשלתי שהוסמך על ידי המחוקק, לבצע פעולה מסוימת חייב להפעיל את שיקול הדעת שהוענק לו בעצמו, וההחלטה מוטלת עליו בלבד. אסור לאותו פקיד ממשלתי להיכנע לתכתיבים של גורמים חיצוניים, או להוראות שהגיעו מידי רשויות מנהליות אחרות. נוסף על כך, אין הוא חייב להישמע לממונים עליו, ובכלל זה לשר הממונה על משרדו. נהפוך הוא: הסתמכות על הוראות הממונים יש בה כדי לפסול את החלטתו של הפקיד המוסמך, כאשר הוכח שלא הופעל על ידיו שיקול דעת עצמאי[1].

בית משפט העליון קבע במספר רב של פסיקות כי כל התערבות מינסטריאלית בשיקול דעתו של פקיד ממנו מהווה פריצה של גדר חוקיות המנהל, ולמעשה פלישה לתוך חציריה של הרשות.

בפרשת מיכלין[2] קבע בית משפט העליון הלכה ברורה ומפורשת, כי אין סמכות לגורם הפוליטי הממונה, להתערב או להכניע את שיקול דעתו של הגורם המוסמך. על פי ההלכה זו, אמור הפקיד בעל הסמכות הישירה להפעיל שיקול דעתו העצמאי ולא להיכנע תכתיבים של השר הממונה. גישה זו נותנת למעשה יתרון ועדיפות לגורם המקצועי על פני הגורם הפוליטי בכל הנוגע להפעלת הסמכות[3].  

כב' השופט, מנחם דונקנבלום, כתב זאת כהאי לישנא: "אם חוק מעניק כוח ידוע למוסד או לרשות מיוחדת ומוסר לו את הסמכות להשתמש בכוח זה לפי שיקול דעתו, הרי על המוסד או על הפקיד לפעול בהתאם לזה, ועל כל פנים אינו מחויב להישמע להוראותיו של מישהו אחר, כי הרי החוק מוסר לו - ולא לאחרים - את הכוח לפעול לפי שיקול הדעת. להיפך, יש אסמכתא לדעת כי, אם פקיד כזה יפעל על-פי הוראות השר במקום לפעול לפי שיקול דעתו הוא, תהא פעולתו בטלה" (הדגש אינו במקור – א.ב). 

נראה בברור כי המטרה של בית משפט העליון בהלכה זו (שהתבססה על המשפט המקובל), הייתה לחזק את עצמאות המנהל: "אם ניתנה סמכות לפקיד ידוע לשקול ולהחליט על דעת עצמו ולפי שיקול דעתו הוא, הרי איננו מחויב לפעול לפי הוראות שקיבל מאת הממונים עליו"[4].

חיזוק לעמדה זו ניתן למצוא בדבריו של פרופ' ברוך ברכה, המסכם את ההלכה השיפוטית התקפה בזו הלשון: "בתי המשפט, בפסיקה אחידה ומוצקה, מצאו לנכון להדגיש עקרון זה ("החובה להפעיל את הסמכות באופן עצמאי" – א.ב), ובכך למנוע ניסיונות של מסיגי גבול לפרוץ את הגדר של חוקיות המנהל, לפלוש לחצריה של הרשות ולעשות בסמכות – על שיקול הדעת שבצידה – כבתוך שלהם"[5].

בפרשת רוטשטיין קבע כב' השופט משה לנדוי (לימים נשיא) כי "[...] הרשות המוסמכת אינה ממלאת את תפקידה הציבורי כראוי, כשהיא מסכימה להפוך את עצמה לעושה דברם של אחרים, תחת לשקול כל ענין המובא בפניה לגופו, לפי מיטב הבנתה היא"[6].

העיקרון מוצא את ביטויו גם בדבריו של כב' השופט לנדוי בפרשת ברון: "אולי טבעי הוא שפקיד, הסר למשמעתו המינהלית של השר, ירצה להביא אליו 'כל הדבר הגדול' להכרעתו, אך מקום שהחוק קבע לפקיד סמכות עצמאית, יש לשמור היטב על ההבחנה בין סמכות משפטית לבין זיקה מנהלית, ואין לערבב בין השניים"[7].

יש לציין כי הלכה זו עוררה מעת לעת ביקורת רבה[8], אך זו נשארה לעמוד על תילה עד ימנו אנו[9]. בפרשת יניב זנו ואח' (רע"פ 3676/08), אישרר בית המשפט העליון את תוקפה של ההלכה. 
מצאתי לציין כי בפרשת חורב ביקש כב' השופט (כתוארו אז), משאל חשין, להביא לביטולה של ההלכה, אך עמדתו נותרה כדעת מיעוט, לאחר שדעת רוב השופטים הייתה שיש לאמץ את דעתו של הנשיא, פרופ' אהרן ברק, לעניין הפגמים שנפלו בהליך המנהלי בפרשה זו[10].

כפי שציינתי לעיל בפרשת יניב זנו, חזר בית המשפט העליון (כב' השפוט סמיר ג'ובראן) וקיבע את תקופות הלכת "עצמאות שיקול הדעת", תוך ציון והדגשת הסייגים הקיימים: "הלכה זו אובחנה כך שאינה מונעת מרשות מוסמכת להתייעץ ולאמץ את דעתם של הממונים עליה (בג"צ 74/51 המרכז הארצי של ארגוני הקבלנים והבונים בישראל נ' שר המסחר והתעשיה, פ"ד ה 1544, 1550 (1951); בג"צ 213/52 שטיין נ' שר הפנים, פ"ד ו 867, 870 (1952); בג"צ 5844/99 פריצקי נ' הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים, פ"ד נד(3) 5, 16 (2000))"[11].

 

 

עו"ד אדיר בנימיני

 

 


 

 

[1]  רענן הר-זהב המשפט המנהלי הישראלי (ירושלים שנהב) תשנ"ז-1996, עמ' 52

 

[2]  בג"צ 70/50 מ. מיכלין נ' שר הבריאות, שר האספקה והקיצוב ו-2 אח', פ"ד (ד) 319

 

[3]  בית המשפט נכבד זה חזר והדגיש את תקפותה של הלכה זו  בבג"צ 678/88 כפר ורדים נ' שר האוצר, פ"ד מג(2) 501 ובמספר פסקי דיו נוספים, וזו עדיין ההלכה שרירה ועומדת.

 

[4]  בג"צ 70/50 מ. מיכלין נ' שר הבריאות, שר האספקה והקיצוב ו-2 אח', פ"ד (ד) 319

 

[5]  ברוך ברכה משפט מנהלי - כרך שני (נבו הוצאה לאור), ירושלים תשנ"ו-1996, עמ' 43-44

 

[6]  בג"צ 24/56 אברהם רוטשטיין נ' המועצה המקומית הרצליה פ"ד י(2) 1205, 1211

 

[7]  בג"צ 224/60 יוסף ברון נ' שר הפנים פ"ד יד(3) 2383

 

[8] ראו: ה' קלינגהופר "הוראות פנימיות לרשות המוסמכת – מה תקפן" הד המשפט 3 (תשי"ז) 38; ברוך ברכה משפט מנהלי - כרך שני (נבו הוצאה לאור), ירושלים תשנ"ו-1996, עמ' 43-104; י' זמיר י' זמיר הסמכות המינהלית (כרך ב) בעמ' 604

 

[9] כאשר אין רוב בפסקי הדין של כמה שופטים לנימוק ההחלטה שעליה מבוסס הפסק הסופי, הרי שאין פסק דין זה מהווה הלכה פסוקה שכן "גם אם כמה שופטים מגיעים בפסקי הדין שלהם בערעור אחד לתוצאה זהה, אין התוצאה מהווה תקדים מחייב, אם לא נמצא בפסקי הדין הלכה שהשתתה ביסוד הפסק, ושרוב השופטים אימצוה" [נפתלי ליפשיץ "הלכה מאי" ספר זוסמן (ירושלים) תשמ"ד-1984, עמ' 114].

 

[10] בג"צ 5016/96, 5025, 5090, 5434 ליאור חורב ואח' נ' שר התחבורה ואח' פ"ד נא(4) 1 (פסקה 106 לפסק דינו של הנשיא).

 

[11]  רע"פ 3676/08 יניב זנו ואח' נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו) ניתן ביום 27/07/2009

 

 

למען הסר ספק יובהר כי אין באמור משום מתן עצה או חוות דעת משפטית ויש להיוועץ פרטנית עם עו"ד בטרם יעשה שימוש במידע לעיל

 

  דוקטרינת עצמאות שיקול הדעת המנהלי

עו"ד אדיר בנימיני

De Lege Ferenda

De Lege lata

 

 

"הדין הרצוי והדין המצוי"; הדין המצוי (de lege lata) ידוע גם בכינויו Lex lata, משקף את המצב המשפטי כפי שהוא. לעיתים רבות קיים מתח רב בין מה הדין המצוי לבין הדין הרצוי (de lege ferenda), הידוע גם בכינוי Lex ferenda. במצבים מסוימים זהו בעצם הכינוי ל"חוק העתידי", זה שאמור להכנס לתוקף או זה שנמצא בהליכי הכנה/חקיקה.
לא אחת נוהגים הרשויות לפרש הסדרים נורמטיביים קיימים (קרי את חוק המצוי), כפי שהם היו רוצים לראות אותו, וזאת כאמור על ידי פרשנות של החוק הקיים. בית המשפט העליון נדרש לכך לא אחת וקבע כי "[...] אין לה, לרשות השלטונית, חופש לעצב לעצמה את המטרות, שלשמן היא רשאית להפעיל את שיקול-דעתה. שיקול-דעת, המופעל מכוח החוק, חייב להתקיים במסגרת המטרות שהחוק קבען, ובמסגרת זו בלבד" [בג"צ 953/87, 1/88 אברהם פורז נ' ראש עירית תל-אביב-יפו ואח'; סיעת העבודה בעירית תל-אביב-יפו ואח' נ' מועצת עירית תל-אביב-יפו ואח' פ"ד מב(2) 309, 324]. 
הסמכות לתקן את החוק המצוי נמצאת, כידוע, בידיו של המחוקק הראשי; כאשר הרשות המבצעת מנסה לפעול או פועלת בהתאם ל"דין הרצוי" לשיטתה, היא חורגת מסמכותה, ומפרה את האיזון בין הרשויות. עמד על כך כב' הנשיא משה לנדוי: "המנגנון הכללי של רשויות השלטון יכול לפעול כראוי רק כאשר כל אחת מרשויותיו עושה את המוטל עליה. כאשר רשות אחרת רואה עצמה חייבת לעמוד בפרץ ולקבל על עצמה תפקיד שמחוץ לתחומה הנכון, מופר האיזון העדין בין הרשויות וגם נגרם נזק לרשות שקבלה על עצמה נטל כבד מידי" [משה לנדוי "שפיטותם של הליכי הכנסת" מתוך ספר לנדוי כרך א' (תל-אביב: בורסי), תשנ"ה-1995, עמ' 109].    

 



 

עו"ד אדיר בנימיני

בעלים שותף במשרד עורכי הדין דוידוב-בנימיני 

בית סילבר, מתחם הבורסה רמת-גן

טל' 03-6494555

פקס: 03-6494554

E-Mail: adirb10@gmail.com

bottom of page