top of page

פלונית מזמינה אלמונית להתלוות אליה לסרט או להצגת תיאטרון; לאחר שפלונית כבר רכשה את הכרטיסים מראש (לפי הסיכום ביניהן), הודיעה לה אלמונית במפתיע, ברגע האחרון, כי היא מבטלת את בואה מסיבה כזאת או אחרת.האם יש כאן הפרת חוזה שנכרת בין השתיים?

התשובה בהחלט כן; האם פלונית תוכל לפנות לבית המשפט ולדרוש תרופה בגין הפרת חוזה?! התשובה: סביר להניח שלא, וזאת מתוקף הסיבה שמשפט הישראלי השתרש העיקרון שאין בית המשפט נדרש לעסוק בזוטי דברים – מה שמכונה "עניינים של מה בכך". הכלל הזה מוסדר אגב גם בדין הפלילי (De Minimis Non Curat Lex) במסגרת סעיף 34יז לחוק העונשין, התשל"ז-1977.

עסקינן בעקרון עתיק יומין; מתקופת יוון העתיקה ידועה מאוד האנקדוטה על הליך משפטי שהשתרש בתודעה של הדורות הבאים, כתביעה שהוגשה לבית הדין על "עניין של מה בכך", וזכה לכינוי "ויכוח על צילו של חמור". המשפט נדון בבית הדין של אתונה העתיקה; התביעה הוגשה על ידי בעליו של חמור בגין השימוש "בצלו של החמור", אותו עשה המשכיר, שנתבע בשל כך לדין שכן הדבר לא היה חלק מחוזה ההשכרה. המשכיר שכר את החמור על מנת להעביר באמצעותו כבודה, ולאור החום הגדול ששרר בחוץ ביקש לנוח באמצע הדרך למרגלותיו של החמור, וכך "עשה שימוש גם בצל שלו" (בניגוד לתנאי החוזה). המקרה הזה הפך כאמור לסמל בעולם המשפטי לניהול סרק של הליך משפטי בגין זוטות. מה שמכונה בלעז: "מיסטיפיקאציה", כלומר עטיפת עניין שולי או קטן וזניח, ביסודיות יתרה.

ברומא העתיקה השתרש העיקרון לתוך מערכת המשפט כבר בראשית דרכו; ניהול ההליכים המשפטיים הופקד בידי הפראיטור (Praetor), שהיה שני במעלה מבחינת ההיררכיה של נושאי המשרות אחרי הקונסול[1]. הפריאטור, מעבר לתפקידו כשופט היה ממונה גם על הביטחון הציבורי ומונה אף הוא, כמו הקונסול, לשנה אחת בלבד והוענקה לו זכות להתקין תקנות עם פרשנות ותוספות לחוק הקיים תוך כיבוד התקנות של קודמיו. בדרך זו תרמו הפראיטורים להתחדשות החוק ולפיתוחו ומכאן זכו לכינוי "הקול החי של המשפט האזרחי"[2].

כאשר היו מוגשים על ידי האזרחים ברומא תביעות בעניינים של מה בכך, קיבלו אותם בעלי-דין תשובה מידי בית המשפט כי "אין הפראיטור עוסק בזוטי דברים" (De minimis non curat praetor).

אנקדוטה יפה נוספת בהקשר הזה, ניתן למצוא, בתוך הסיפור מאת חואן עמנואל, על המחלוקת המשפטית שפרצה בפריס בין אנשי הקתדראלה לבין הנזרים בדבר השאלה מי זכאים להיות הראשונים לצלצל בפעמונים כל בוקר. המחבר מספר כי אודות שאלה זו "התחולל ויכוח גדול מאוד, וכסף רב שולם לעורכי הדין של שני הצדדים בשל המחלוקת שביניהם", שההדים שלו הגיעו עד למדינת הוותיקן. הסכסוך הגיע לסופו רק כאשר החשמן שמונה כבורר באותה "מחלוקת קשה" מטעם האפיפיור קבע כי "העניין הזה נמשך זמן רב וגרם לכם הוצאות רבות ונזק רב; אין בכוונתי למשוך את העניין עוד. פסק הדין שלי הוא זה: כל המקדים להשכים קום, יצלצל בפעמונים"[3].

ביטוי נוסף לתופעה ניתן למצוא בתחום הרטוריקה המשפטית, כאשר תוך שימוש בכלים שהיא מעניקה, פועלים לעתים רבות עורכי דין להעצים עניינים של מה בכך מעבר למידתם הנכונה. אפשר אולי לכנות זאת בשם "מיסטיפיקאציה רטורית". 
פלוטרכוס מביא בספרו "אמרות קצרות" את הסיפור הבא: "כששמע מישהו משבח נואם על כשרונו להעניק חשיבות לעניינים פעוטים, אמר אגסילאוס: אינני מחשיב לאומן מעולה סנדלר שמתקין נעליים גדולות לרגליים קטנות".  

 

 

עו"ד אדיר בנימיני

 

 

 

הערות שוליים:

 

[1] בתחילת הדרך מילאו את תפקיד הפריאטור (הסמכות העליונה בתחום השיפוט) שני הקונסולים; התפקיד כלל בין היתר שמירה על החוק והסדר בעיר, מינוי שופטי, ניהול ישיבות בית המשפט ופיקוח על יישום פסקי הדיו. למן שנת 366 לפניה"ס הופרדו תפקידי הפריאטור מתפקיד הקונסולים ונבחר פראיטור אחד למלא את התפקיד. בשנת 242 נבחר גם פראיטור לענייני הזרים ברומא. עם גידולה של האימפריה והתרחבותה הטריטוריאלית נבחרו פראיטורים מיוחדים לטיפול בפרובינציות שסופחו. בזמן עלייתו לשלטון של גאיוס יוליוס קיסר, הועמד מספרם של הפראיטורים על 16 במספר.

[2] Viva vox iuris civilis [שמואל איזנשטדט המשפט הרומאי, תולדותיו ותורתו תל-אביב: המשפט תשי"ד-1953, עמ' 51]

[3] חואן מנואל "מעשה בפסק דין שגזר החשמן במחלוקת בין הכמרים של פריס ובין הנזירים הפשוטים" הרוזן לוקנור תרגום: מנחם ארגוב (ירושלים: הוצאת מאגנס) תש"ע-2010, עמ' 123-124

 

 מעשה בויכוח על צילו של חמור ועל עניינים של מה בכך
עו"ד אדיר בנימיני

Quidquid id est timeo Danaos et dona ferentes

 Publius Vergilius Maro

 

"היזהר מן היוונים גם כשהם מביאים מתנות"; המקור מגיע מיצירת המופת הספרותית "איניאס" מאת המשורר הרומי וירגיליוס; יצירה זו יצרה למעשה את האתוס המיתולוגי שהיה לנרטיב של העם הרומי. כמו כל סיפור מיתולוגי טוב בעת העתיקה, גם כאן, הכל מתחיל בסיפור מלחמת טרויה. זהו, אליבא דורגיליוס, גם האירוע המכונן של העם הרומי. 

הדברים נאמרו על פי גרסתו של וירגיליוס, מפיו של לאוקואון, הכוהן הגדול של העיר טרויה, בעקבות גילוי הסוס (שלימים יזכה לכינוי "הסוס הטרויאני"), שהשאירו היוונים מחוץ לחומות העיר. כל זאת לאחר שנכשלו כל נסיונות הדנאים (היוונים) לכבוש את העיר טרויה במהלך המלחמה. היוונים בנו לפיכך סוס עץ חלול והחביאו בתוכו חיילים. סוס העץ הוקדש לאלה אתנה. לאוקואון הזהיר את בני עירו מן התכסיס היווני ואמר: "יהא הדבר הזה אשר יהא, אני חושש מן הדנאים גם כשהם מביאים מתנות". 

בני העיר טרויה לא שמעו לעצתו הטובה של הכוהן לאוקואון ולאחר שהוא ובניו נחנקו על ידי שני שנחשי ים עניקיים, פירשו זאת הטרויינים כמעשה נקם של האלה אתנה, והכניסו את סוס העץ הענק לתוך עירם, ובכך גזרו את גורלה. איניאס, שהיה בנה של ונוס, נמלט, ולאחר שהייה קצרה בקרתגו, הגיע לאיטליה וייסד בה את ממלכתו החדשה.

בדיון שהתנהל בכנסת בעניין שיטת הבחירות הרצויה ברשויות המקומיות השתמש בפסוק חבר הכנסת, חיים לנדאו: "[...] ניסה כאן חבר הכנסת גוברין לשיר שיר מזמור לדמוקרטיה, מזמור שיר נגד הקנוניות בארץ. כשאני שומע מפיו דברים אלה אני אומר: 'Timeo Danaos et dona ferentes'. כשהוא מגיש על טס את עניין הדמוקרטיה וביטולן של הקנוניות אני שואל: מי התחיל בכלנתריזם? מי הייתה המפלגה שהעלתה את הגורם הזה בחיינו, אם לא מפא"י?"

 



 

bottom of page